Όσα πρέπει να ξέρεις αν θες να κάνεις το γύρο του κόσμου με ποδήλατο.

Ζηλεύεις αυτούς που αποφασίζουν ξαφνικά να τα παρατήσουν όλα και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο με το ποδήλατό τους; Αν ναι, λογικά θα αναρωτιέσαι πώς σχεδιάζεις ένα τέτοιο ταξίδι και αν είναι όντως εφικτό.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που το αποφασίζεις σε μια στιγμή. Δεν μπορείς απλά να πάρεις το ποδήλατό σου και να κάνεις ride στο ηλιοβασίλεμα. Γι’ αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε ένα γρήγορο οδηγό για τα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη αν σχεδιάζεις να κάνεις το γύρο του κόσμου με ποδήλατο.

Το χρηματικό κομμάτι

Τα πάντα κοστίζουν. Aκόμα και αν διαλέξεις μια σχετικά φτηνή χώρα ή περιοχή, χρειάζεσαι και πάλι χρήματα για να κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι. Εκτός από το να κάνεις οικονομία σαν τρελός, ένας τρόπος να χρηματοδοτήσεις το ταξίδι σου θα ήταν μέσω μιας χορηγίας από κάποια εταιρία ή αφιερώνοντας το ταξίδι στο όνομα κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης. Παράλληλα θα μπορούσες να δεχθείς μια βοήθεια από οικογένεια και φίλους.

Ρώτα εταιρίες ρούχων, ποδηλάτων και τεχνολογικών ειδών αν δωρίζουν τον εξοπλισμό τους με αντάλλαγμα να τους γράψεις για αυτούς σε αντίστοιχα blogs ή να τους αναφέρεις σε vlogs. Αν σου προσφερθεί η χρηματική συμφωνία, σιγούρεψε τη συνολική τιμή του ταξιδιού -εβδομαδιαία ή καθημερινή- και επέμεινε σε αυτή.

Μην το κάνεις ακόμα πιο περίπλοκο

Έχεις μια διαδρομή στο μυαλό σου; Τότε κράτα αυτή! Βρες ένα χάρτη της συγκεκριμένης χώρας και ψάξε τον ευκολότερο δρόμο για να βρεθείς από το σημείο Α στο σημείο Β ή ψάξε για διαδρομές που έχουν διασχίσει ήδη άλλοι ποδηλάτες. Κατέβασε τους χάρτες στο κινητό σου ή αγόρασε μια εφαρμογή με GPS. Βεβαιώσου ότι το μέρος που πας είναι ασφαλές να ταξιδέψεις και σημείωσε οποιαδήποτε πολιτικά ή πολιτιστικά ζητήματα υπάρχουν στην περιοχή που θα διασχίσεις. Μην κολλήσεις στο πόσα χιλιόμετρα θα κάνεις την ημέρα εκτός αν έχεις βάλει προσωπικό στόχο.

Τα πρακτικά

Το να είσαι ελεύθερος να κάνεις ποδήλατο όπου θέλεις είναι η βασική μαγεία ενός ποδηλατικού ταξιδιού, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι ότι και πάλι χρειάζεσαι άδεια σε πολλά μέρη. Σε αρκετές χώρες θα χρειαστεί να βγάζεις βίζα και αυτό συνήθως γίνεται με το που εισέλθεις.

Αν θες να κρατήσεις επαφή με τους κοντινούς σου ανθρώπους, υπολόγισε να πάρεις μαζί σου ένα δορυφορικό τηλέφωνο αντί για ένα smartphone. Ένα μικρό tablet θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σου κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι κάτι ακόμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε περίπτωση αρρώστιας, ατυχήματος, κλοπής ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, η προστασία μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Σκέψου έξυπνα με τα λεφτά, τα αμερικάνικα δολάρια πάντα «ανοίγουν πόρτες». Επιπλέον μια τραπεζική κάρτα πάντα μπορεί να φανεί χρήσιμη όταν προσπαθείς να κάνεις ανάληψη από τοπικά ATMs και τράπεζες.

Επιλέγοντας το κατάλληλο ποδήλατο

Όταν περνάς μήνες πάνω σε ένα ποδήλατο, είναι λογικό να πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο άνετος γίνεται. Η διαδρομή που θα ακολουθήσεις μπορεί να καθορίσει το είδος του ποδηλάτου που θα διαλέξεις.

Το πρώτο στάδιο είναι να επιλέξεις ποδήλατο ειδικά σχεδιασμένο για ταξίδια, αν ακολουθήσεις τη διαδρομή από το δρόμο. Ένας ατσάλινος σκελετός είναι ιδανικός για μεγάλες αποστάσεις, οι μεγάλες σχέσεις στις ταχύτητες είναι απαραίτητες καθώς και η δυνατότητα να μπορούν να τοποθετηθούν σχάρες για τις βαλίτσες σου.

Ένα flat τιμόνι είναι καλό για μακρινά ταξίδια, και αν επιλέγεις πιο απαιτητικές περιοχές οι 26» ρόδες και τα χοντρά ελαστικά είναι μια καλή επιλογή. Βεβαιώσου ότι υπάρχουν εύκολα ανταλλακτικά για το ποδήλατό σου. Ένα mountain bike είναι ό,τι πρέπει για μια off-road διαδρομή.

Ταξίδεψε λιτά

Η ζωή στο δρόμο επιβάλλει το να ταξιδεύεις μόνο με τα απαραίτητα. Το βάρος μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, επομένως οτιδήποτε ελαφρύ είναι πλεονέκτημα – ιδιαίτερα αν σχεδιάζεις ταξίδι σε βουνό.

Τα ρούχα πρέπει να είναι πρακτικά για τις συνθήκες στις οποίες ταξιδεύεις, αλλά έχε στο νου ότι ο καιρός μπορεί να αλλάξει και έτσι ένα kit για όλες τις συνθήκες είναι απαραίτητο!

Επίσης θα χρειαστείς μια σκηνή και ένα sleeping bag. Δύο σχάρες στο μπροστά και στο πίσω μέρος του ποδηλάτου και ένα σακίδιο στην πλάτη είναι ιδανικά για να αποθηκεύσουν όλα αυτά που σχεδιάζεις να κουβαλήσεις μαζί σου.

 Πηγή