Το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο φυσικά και έχει τα πλεονεκτήματά του… τα όργανα γυμναστικής, τα ντους και οι βολικές τοποθεσίες είναι κάποια από αυτά. Αλλά πως αισθάνεσαι για τον αέρα, το διαπεραστικό φωτισμό και την έντονη μυρωδιά σε κάθε mat γυμναστικής; Δεν θα ήταν καλύτερο να γυμνάζεσαι στην φύση έχοντας τον ήλιο (ή πιθανότερα – την βροχή) στο πρόσωπό σου; Δες παρακάτω τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό.

1. Αντιμετώπισε λασπώδη εμπόδια

Μια από τις πιο διαδεδομένες fitness τάσεις των τελευταίων χρόνων είναι ο υπαίθριος αγώνας δρόμου με εμπόδια – σκέψου να περνάς μέσα από ρεύματα, μέσα από δάση, να περπατάς μέσα σε λίμνες και να σκαρφαλώνεις πάνω από πεσμένα δέντρα. Το Nuts Challenge είναι μια αντίστοιχη διαδρομή 7 χλμ. στο Surrey. Να περιμένεις ότι θα λερωθείς με αρκετή λάσπη. Ετοιμάσου να συναντήσεις τσουλήθρες, δίχτυα και λάστιχα. Δεν είναι απλό, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό.

2. Σκαρφάλωσε σε δέντρα

Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί να υπομένει αρκετές κινήσεις – συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, του σκαρφαλώματος, του πηδήματος, του σηκώματος και άλλων αντίστοιχων κινήσεων. Το Ben Medder Coaching στο Λονδίνο προσφέρει μαθήματα σκαρφαλώματος σε δέντρα καθώς και άλλων παιχνιδιών, όπου θα σε κατευθύνουν στην “δενδροειδούς μετακίνηση” – δηλαδή κινήσεις που έχουν εξελιχθεί και είναι εφικτές να κάνουν οι άνθρωποι, όπως το άλμα και η αναρρίχηση. Όλα αυτά με σκοπό την εξέλιξη της ευκινησίας, της ισορροπίας και της αίσθησης του παιχνιδιού – για την ακρίβεια όλα αυτά τα διασκεδαστικά και αστεία πράγματα που έκανες όταν ήσουν μικρός.

3. Κάνε κηπουρική

Πήγαινε σε ένα από τα Green Gyms στην Αγγλία (υπάρχουν 71 μέχρι στιγμής) για μια εμπειρία η οποία επικεντρώνεται γύρω από την φυσική κατάσταση – εθελοντές κάνουν warm up και cool down καθώς καθοδηγούνται από πρακτικές δραστηριότητες όπως η φύτευση των δέντρων, η σπορά λιβαδιών και η κατασκευή λιμνών στην άγρια φύση. Το βραβευμένο αυτό πρόγραμμα είναι για όλων των ειδών την φυσική κατάσταση και έχει σχεδιαστεί για την αύξηση της δύναμης και της φυσικής αντοχής, ενώ αποκτάς πρακτικές δεξιότητες και εμπειρίες. Η συνεδρία διαρκεί περίπου μισή μέρα. Πως σου φαίνεται;

4. Τρέξε σε ορεινές περιοχές

Το να αφιερώνεις χρόνο τρέχοντας στον διάδρομο δεν ακούγεται αρκετά συναρπαστικό. Αλλά το να πας για τρέξιμο σε λόφους προσθέτει αμέσως ένα ενδιαφέρον και ένα δράμα αφού υπάρχει η πιθανότητα να αντικρίσεις ρίζες δέντρων στην διαδρομή σου, να ακούσεις κραυγές ζώων και να σκαρφαλώσεις σε απότομες κορυφές που δεν είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις να βγάλεις – σίγουρα αυτό ακούγεται πολύ πιο διασκεδαστικό. Παράλληλα η αλλαγή της κλίσης, ο τύπος του εδάφους και η αντιμετώπιση με κάθε είδους καιρό θα βάλει το σώμα σου σε μια πρόκληση και θα κάνει πιο αποδοτική την προπόνηση σου. Απλά βγες και ανακάλυψε το επόμενο λόφο ή δάσος δίπλα σου.

5. Έλα σε επαφή με έναν αληθινό βράχο

Μια ολοκληρωμένη προπόνηση που θα την κερδίσεις μόνο αν είσαι δυνατός και χωρίς πολλούς μυς. Υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί τοίχοι αναρρίχησης αρκετά διασκεδαστικοί, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το να τοποθετείς τα δάχτυλά σου σε ένα καλό πιάσιμο πάνω στον βράχο και να απολαμβάνεις την υπέροχη θέα. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ, η Pure Outdoor προσφέρει διήμερη εξόρμηση για να μάθεις να σκαρφαλώνεις με έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σου και θα μάθεις όλες τις βασικές τεχνικές για να αναρριχηθείς με ασφάλεια.

6. Βγες για πετάλι στην άγρια φύση

Τα μαθήματα spin στο γυμναστήριο θα σου προσφέρουν ωραία μουσική και μια πετσέτα την στιγμή που θα την χρειαστείς αλλά κανένα sprint δεν θα σου δώσει την αίσθηση της κατάβασης από την πλαγιά ενός βουνού. Αν έχεις ποδήλατο και ένα αξιοπρεπές κράνος είσαι έτοιμος να το δοκιμάσεις όποτε θελήσεις. Αν πάλι θες να κάνεις κάποια μαθήματα για να κατέβεις το βουνό, τότε η επιτυχία σου θα είναι σίγουρη. Βρες τις ομάδες ποδηλασίας που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις.

7. Ισορρόπησε σε δέντρα

Αυτό το είδος γυμναστικής στην άγρια φύση βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό Λονδίνο – γύρω από το οικολογικό πάρκο Stave Hill κοντά στο Canada Water – με θέα το Canary Wharf και την πόλη. Η δίωρη συνεδρία γίνεται δυο φορές το μήνα όπου η εκπαιδεύτρια Alexandra Merisoiu – γνωστή και ως The Body Engineer – θα σε ξεναγήσει στην περιοχή και θα σε διδάξει πως να κάνεις ισορροπία πάνω στις ξύλινες δοκούς. Όταν το καταφέρεις θα σου δείξει τα όμορφα μέρη τις περιοχής.

8. Κάντο όπως στον στρατό

Έχεις ακούσει ποτέ γυμναστική με αρκετά burpees σε πάρκο ενώ είσαι καμουφλαρισμένος σαν στρατιώτης; Το British Military Fitness είναι ένα υπαίθριο μάθημα που γίνεται σε διάφορα πάρκα της πόλης. Φοράς διαφορετικά γιλέκα ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης – το οποίο σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για τον οποιοδήποτε. Απαιτεί πολύ τρέξιμο και σωματικές ασκήσεις και πολλές φορές βάρη όπως ένα άλλο ανθρώπινο σώμα, το οποίο πρέπει να κουβαλήσεις. Είναι ένας ωραίος τρόπος να κάνεις φίλους ενώ παράλληλα γυμνάζεσαι – και μην νομίζεις ότι μια βροχή μπορεί να σε επηρεάσει.

9. Βυθίσου στην ανοιχτή θάλασσα

Δεν θα βρεις χλώριο και καυτά ντους αλλά θα έχεις δοκιμάσει την κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα και σίγουρα δεν θα κολλήσεις πίσω από κάποιον αργό κολυμβητή στην προπόνησή σου. Δοκίμασε ποτάμια, λίμνες, όρμους, καταρράκτες και θάλασσες που είναι αρκετά καθαρές και ανακάλυψε μόνος σου τους μαγικούς τρόπους που θα τα εξερευνήσεις. Ακόμα μπορείς να ψάξεις για οργανωμένες ομαδικές “βουτιές” στην περιοχή σου.

10. Ξεκίνα πεζοπορία

Η πεζοπορία είναι σαν να περπατάς σε ένα πάρκο… απλά με μια μεγαλύτερη δυσκολία. Είναι ιδανική για να χτίσεις δυνατά πόδια χωρίς να τα ταλαιπωρήσεις τρέχοντας – και όσο πιο αργά κινείσαι έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις το τοπίο γύρω σου αλλά και να βγάλεις φωτογραφίες. Ένα καλό ζευγάρι παπουτσιών και μια αίσθηση προσανατολισμού είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις. Ανακάλυψε ένα πλήθος από όμορφους περιπάτους που σου κόβουν την ανάσα. Αν σκοπεύεις να βελτιώσεις τις αντοχές σου στην πεζοπορία, στην περιήγηση και στον τρόπο με τον οποίο κινείσαι σε κάθε είδους έδαφος, ψάξε την ομάδα που θα σου προσφέρει οργανωμένα προγράμματα κατάρτισης σε λόφους και βουνά.

Πηγή