Λίγα πράγματα πιο ενοχλητικά σε μια πτήση όσο το να περιμένεις να κατεβείς από το αεροπλάνο.

Έχοντας πετάξει εκατοντάδες χιλιόμετρα σε λίγη ώρα, περνάμε πολλά λεπτά έχοντας φτάσει στους προορισμούς μας, βλέποντας άλλους ανθρώπους να βγάζουν σιγά σιγά τις χειραποσκευές τους από τα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα και να περπατούν στο διάδρομο.

Αλλά εδώ είναι το πραγματικά εξοργιστικό: υπάρχει ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να αποβιβαζόμαστε από τα αεροσκάφη και καμία αεροπορική εταιρεία δεν το χρησιμοποιεί.

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστές, πολλές ομάδες ανεξάρτητων ερευνητών έχουν διαπιστώσει ότι η αποβίβαση από αεροσκάφος πρώτα κατά μήκις του διάδρομου, αντί ανά σειρά, θα μείωνε τον χρόνο αποβίβασης κατά πολύ. Με άλλα λόγια, αφήστε πρώτα όλους τους επιβάτες του διαδρόμου να βγούν, στη συνέχεια όλα τα μεσαία καθίσματα και τέλους όσους κάθονται στα παράθυρα.

Μια μελέτη του 2014, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι αυτή η μέθοδος θα μείωνε τους χρόνους κατά περισσότερο από 35%.

 

Φυσικά, αυτές οι μελέτες αφορούσαν μόνο προσομοιώσεις και όχι την πραγματικότητα. Ωστόσο και άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι παρόμοιες αλλαγές στις μεθόδους επιβίβασης επιταχύνουν τη διαδικασία σημαντικά, έτσι είναι λογικό ότι θα ισχύουν και αντίστροφα στην αποβίβαση.

Ο τρόπος με τον οποίο βγαίνουμε από το αεροπλάνο είναι τόσο βαθιά ριζωμένος που  φαίνεται να είναι αναπόφευκτος. Κάθε σειρά βγαίνει ένας προς ένας, με τους επιβάτες στο διάδρομο να βγαίνουν πρώτοι, μετά τα μεσαία καθίσματα και τέλος τα παράθυρα.

Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος να αδείασει ένα αεροπλάνο. Η εικόνα παρακάτω παρουσιάζει πως πρέπει να γίνεται η διαδικασία ιδανικά.

Πηγή